Μοναδική, παραδοσιακή... ακαταμάχητη!!!

 

    Σίφνος, το νησί που ο Απόλλωνας έδωσε απλόχερα το θεϊκό φως!

    Η Σίφνος βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες και θεωρείται νησί μεσαίου μεγέθους. Απέχει περίπου 75 ναυτικα μίλια από το Πειραιά και συνδέεται ακτοπλοϊκά καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου με τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κίφνο, την Πάρο, τη Σύρο και τον Πειραιά ενώ το καλοκαίρι τα δρομολόγια πυκνώνουν.
     Χαρακτηρίστηκε ως νησί των ποιητών ενώ παλιότερα είχε γραφεί: "Αν στην αρχαιότητα ο πλούτος της Σίφνου μετριόταν σε χρυσό και άργυρο, τους δυο τελευταίους αιώνες μετριέται σε πνευματικό πλούτο".
     H γοητεία της Σίφνου κρύβεται στην καθημερινότητα. Στα μονοπάτια, στα λιθόστρωτα σοκάκια, στα κατάλευκα σπίτια με φόντο το Αιγαίο, στους πανέμορφους οικισμούς. Είναι ο ιδανικός προορισμός ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, γιατί η ομορφιά της τον προκαλεί να περιμένει την επόμενη ευχάριστη έκπληξη σε κάθε γωνιά του νησιού!


    Τα κυριότερα χωριά της Σίφνου είναι η πρωτεύουσα Απολλωνία, το Κάστρο, τα Εξάμπελα, το Άνω και Κάτω Πετάλι, η Καταβατή και ο Αρτεμώνας.


     Ο Αρτεμώνας είναι το στολίδι της Σίφνου. Πήρε το όνομά του από την Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού και είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο βορειοδυτικά της Απολλωνίας.
     Εδώ ο καθένας μπορεί να θαυμάσει κάποια από τα ωραιότερα αρχοντικά του νησιού, να σεργιανίσει στις γειτονιές και να απολαύσει την πανοραμική θέα!
     Όσο για τους λάτρεις της κουζίνας, κάθε Σεπτέμβρη στον Αρτεμώνα διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης κουζίνας "Νικόλαος Τσελεμεντές" -προς τιμήν του γνωστού μάγειρα του οποίου η γενέτειρα είναι η Σίφνος- στο οποίο συμμετέχουν μάγειρες, μουσικοί και χορευτές ενώ παράλληλα γίνονται διαγωνισμοί μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.